ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie

Subsidie voor het opwekken van duurzame energie

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen ondernemers en particulieren die op kleine schaal duurzame energie willen opwekken financieel worden ondersteund. Sinds 2021 is de subsidieregeling ook opengesteld voor isolerende maatregelingen voor particulieren en VvE's. Tevens is het mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van kleinschalige installaties zoals zonneboilers en warmtepompen. De ISDE is een meerjarige regeling die per kalenderjaar wordt opengesteld. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. In 2024 is er 600 miljoen euro beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, ,warmtepomp en de energieprestatie en de isolerende maatregling.


Wat zijn de voorwaarden voor ISDE?

Voor particulieren en ondernemingen gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor ISDE-subsidie. De apparaten die in aanmerking komen, zijn voor beide groepen wel hetzelfde. Dit betreft de volgende apparaten:

  • Zonneboilers met een oppervlakte tot 200 m2. De subsidie is afhankelijk van de jaarlijkse energieproductie.
  • Warmtepompen met een vermogen tot 70 kW. De subsidie verschilt per type warmtepomp.


Voor particulieren geldt dat de subsidieaanvraag binnen twaalf maanden na de aanschaf van het bedrijfsmiddel moet worden ingediend. Aanvragen voor een onderneming moeten juist worden ingediend vóór de aanschaf van het bedrijfsmiddel.

Meer weten over subsidies op het gebied van ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie?

We helpen je graag!
Mail Frank
Frank van den Akker
Expert ISDE - Investeringssubsidie Duurzame Energie
Bel: Consultant